Drobečková navigace

Úvod > Články > Ochrana nejen před klíšťaty

Ochrana nejen před klíšťaty



Ochrana nejen před klíšťaty

            S nástupem teplého počasí se opět výrazně zvyšuje aktivita vnějších parazitů. V našich podmínkách se při pobytu v přírodě nejvíce setkáváme s klíšťaty. Na ochranu našich zvířecích přátel proti těmto parazitům můžeme využít široké spektrum přípravků. 

Nejvíce používané jsou takzvané spot ony.  Jde o pipety, které se po otevření vykapou přímo na kůži nejlépe ve spodní části krku. Je potřebné srst rozhrnout, roztok pomalu vymáčknout, aby nestékal po těle, mohl se vstřebat a nedošlo k jeho olíznutí. Aby se nesnižovala jejich účinnost, tak 2 dny po aplikaci zvířata nekoupeme a 2 týdny nešamponujeme. Kvalita se odvíjí od účinné látky, kterou obsahují.  Spot ony s obsahem permethrinu mají silný odpuzující účinek na klíšťata a již při jejich kontaktu s klíštětem, aniž by bylo nutné nasátí krve, způsobují jeho nervové podráždění, křeče, ochrnutí a úhyn. Můžeme jej u psů použít již od 2 týdnů stáří.  Kočky jej však nejsou schopny metabolizovat, tak se jeho použití u nich musíme vyvarovat. V některých přípravcích je kombinován s dinotefuranem, který má také výborný dotykový účinek. K odpuzení a následnému úhynu klíšťat dochází již do 8 hodin a sání krve blechami potlačuje do 5 minut. Účinnost přípravků bývá okolo 6 týdnů. Trápíme-li se doma s přemnožením blech, tak můžeme využít přípravky s pyriproxyfenem, který zastavuje jejich vývoj ve všech stádiích. Vyvolává neplodnost dospělých blech, zabraňuje líhnutí larev z vajíček a jejich další vývoj. Podobná účinnost je i u přípravků s obsahem fipronilu a methoprenu. Spot ony není vhodné podávat v průběhu březosti a laktace, protože účinné látky přechází z krve do mléka. U drobných plemen s bílou srstí může dojít v místě vykápnutí roztoku k jejímu zabarvení, a proto je vhodné zvolit jinou formu léčiva.

Velmi oblíbené jsou přípravky ve formě žvýkacích tablet, většinou ochucené práškem z vepřových jater. Je možné je podávat od 8 týdnů stáří a i drobným psům od 1,3 kg hmotnosti. V prodeji jsou přípravky s účinnou látkou fluralaner, afoxolaner, sarolaner a spinosadum. Všechny mají výbornou účinnost, a přestože nemají odpudivý účinek, tak většinou klíšťata sledována nejsou, a pokud se přisají, tak dochází k jejich úhynu během 12 hodin. Délka působení je 5 týdnů až 3 měsíce. Tyto látky mají rozšířený účinek i na kožní, ušní svrab a trudníka, původce demodikózy.

Upřednostňujete-li obojky, tak vyberte s obsahem propoxuru, flumethrinu, deltamethrinu nebo imidaclopridu. U těchto typů obojků účinnost nastupuje okamžitě a trvá po nasazení v délce 6 až 8 měsíců. Účinná látka se při otřesu přes póry vysypává na povrch kůže, nevstřebává se do krve, ale rozšiřuje se tukovou vrstvou kůže na celé tělo zvířete. Je třeba dbát na to, aby se tyto póry neucpaly mastnotou ze srsti, proto je vhodné je občas vodou a kartáčkem očistit. Obojek nasazujeme volněji, abychom pod něj mohli  zasunout prsty. Koupání ve vodě ve většině případů neovlivňuje jejich účinnost. Spíme-li se psem, často se s ním mazlíme a je stále v kontaktu s dětmi, je vhodnější použít jinou formu přípravku. Nechodíme-li se psem často do přírody, tak je možné využít i přírodní obojky obsahující esence nimby, voňavé éterické oleje přírodního původu, jako eukalyptový olej, citrónový extrakt, cedrový olej, mátu a routový olej.

Pro kočky je výběr přípravku výrazně omezenější, používají se s kombinovaným složením látek, např. fipronil, methopren, selamectin, sarolaner, působící proti blechám, klíšťatům, všenkám, ušnímu svrabu a oblým červům.