Drobečková navigace

Úvod > Články > Morče, potkan, křeček a osmák

Morče, potkan, křeček a osmák



Ne každý má možnost z prostorového, časového nebo jiného důvodu si opatřit pejska, takže se v ordinacích často setkáváme s velmi oblíbenými morčaty, potkany, křečky a osmáky.

Morče žije převážně ve skupinách, kde samci bojují o vedoucí postavení. Snadno se vystresuje a v případě ohrožení je jeho obranou útěk a hlasité zvukové projevy. Jde o hlodavce, jenž přijímá pouze rostlinnou stravu a díky tomu má oproti jiným savcům více vyvinuté slepé střevo, které zaujímá převážnou část dutiny břišní. Zajímavostí je poměrně dlouhá doba březosti okolo 59 až 72 dní. Vzhledem k velikosti plodů dochází u samic před porodem k rozestupu vazivového spojení pánve až o 3cm. Dožívá se 5-7 let. Mezi nejčastější zdravotní problémy s nimiž se u morčat setkáváme je, podobně jako u králíků, onemocnění zažívacího traktu. Nesprávné obrušování chrupu bývá z 90% způsobeno následkem nevhodné stravy. Změnou krmiva nebo nadměrným množstvím čerstvého nebo zapařeného zeleného krmiva může také dojít k rychlé tvorbě plynu v žaludku a střevech, popřípadě k zastavení jejich činnosti. To bývá často vyvoláno i bolestivými podněty a stresem. Střevo se může ucpat i mechanicky cizími tělesy, smotky zažitiny a srstí. Následkem dlouhotrvajícího hladovění dochází, nejen u morčat,  k poklesu zásoby cukru v těle, k překyselení organismu, ztukovatění jater a jejich selhání. Z kožních onemocnění je velmi nepříjemný sarkoptový svrab. Vyvolává intenzivní svědivost přecházející až v křeče a může vést i k úhynu. U 90% starších samic nacházíme na vaječnících cysty velikosti až 15cm. Tlakem na orgány v dutině břišní způsobují nechutenství a hormonální aktivitou řídnutí srsti. Prevencí je kastrace v období pohlavní dospělosti. Morče si nedokáže, podobně jako člověk, samo vytvořit vitamín C. Jedním z příznaků jeho nedostatku je zánět kůže pysků, hrubá srst a otoky kloubů. Zvláště v období růstu a březosti je vhodné jej doplnit komerčními preparáty, anebo přirozenou stravou jako je zelí, salát, paprika nebo rajče. K poranění končetin a onemocnění tlapek může dojít při používání nevhodné hrubé podestýlky, nejčastěji kobercoviny. U morčat saténových může docházet k odvápnění dlouhých kostí a lebky. Příčinou je zvýšená funkce příštitných tělísek a genetická predispozice.

Potkan pochází ze severní Číny. U nás bývá chován v domestikované bílé nebo barevné varietě. Dožívá se 2-3 let. Jelikož  má málo potních žláz, velmi špatně snáší vyšší teploty. Je však velmi dobře přizpůsoben pro nízké teploty a v průběhu 3-4 týdnů si vytváří zásobní hnědý tuk. Často se setkáváme s červeným výtokem z očí připomínajícím krev, jde však o barvivo porfyrin, které produkuje Harderova žláza uložená v očnici. Většinou se jedná o odpověď na stres, infekci nebo bolestivé podněty. Podobně jako u morčete se z vnějších parazitů nejčastěji objevují roztoči a vši. Potkani se někdy i samovolně olizují a vykusují si srst. Je potřeba být opatrní při manipulaci s nimi. Při uchopení ocasu je možné jej poškodit, způsobit zlomeniny obratlů nebo stažení kůže. I u potkana se setkáváme s onemocněním dutiny ústní. Následkem hlodání tvrdých předmětů nebo úrazem může dojít ke zlomeninám řezáků. Literatura uvádí, že až u 87 % dvouletých a starších potkanů se setkáváme s nádory. Nejčastější jsou nádory mléčné žlázy, která zasahuje od krční až po ocasní oblast. Jsou z 95% nezhoubné, je možné je chirurgicky odstranit a doplnit o hormonální léčbu. Prevencí je kastrace samic před pohlavní dospělostí. Poměrně častým je nádor žlaznaté části podvěsku mozkového způsobující tlak na okolní mozkovou tkáň a projevující se neurologickými příznaky. Dalším orgánem postiženým bujením je takzvaná Zymbalova žláza uložená při základně ucha. Vyšší výskyt nádorů je u obézních zvířat krmených stravou s vysokým obsahem bílkovin a tuků.

Křeček byl odchycen v roce 1930 v syrské  poušti. Jedná se o noční zvíře a  při nízkých teplotách pod 5 stupňů upadá do zimního spánku. Při probuzení očekávejme až agresivní reakce Pro uchovávání potravy má vyvinuté lícní torby, které někdy vyhřeznou z ústní dutiny. Na hřbetě je černá mazová žláza. Žije 1,5-3 roky.

Osmák degu v přírodě přijímá pouze větvičky s listy. Při domácím chovu se setkáváme hlavně s problémy způsobené nesprávnou výživou. Při překrmení cukernatým krmivem je vysoké riziko vzniku cukrovky. Projeví se zakalením očních čoček a souvisejícími cukrovkářskými příznaky. Podaří-li se mu utéci v období Vánoc a dostane-li se k vánočnímu cukroví, dochází k těžkým zánětům slinivky břišní končící většinou úhynem.