Drobečková navigace

Úvod > Články > Nejčastější zdravotní problémy fretek

Nejčastější zdravotní problémy fretek



Přirozenými nepřáteli králíků, o nichž jsme si minule povídali, jsou fretky, které byly domestikovány a využívány pro jejich lov již před 2000 lety. Patří v ordinacích mezi častého zvířecího pacienta a například ve Spojených státech amerických se řadí mezi nejpopulárnější zvířata. Dožívají se 5-10 let. Patří do stejné čeledi jako kuna, jezevec či lasice, s nimiž se občas při léčbě také setkáváme. Jelikož se jedná o masožravce, vyžadují krmivo bohaté na bílkoviny a tuky, s nízkým obsahem vlákniny. Nejvhodnější jsou komerční krmiva pro fretky, kočky a koťata, je možné je zpestřit masem, menším množstvím zeleniny a ovoce. Podávání měkké stravy, například konzerv, zvyšuje tvorbu zubního kamene.

Nyní se zde zmíním o nejčastějších zdravotních problémech, s nimiž se v domácích chovech fretky potýkají.

Velmi častá bývají hormonální onemocnění. U samic nastupuje říje s prodloužením délky světelného dne a probíhá v cyklických intervalech od března do srpna. Samice v říji zůstává, dokud  nedojde ke spáření se samcem. Nestane-li se tak během 1 měsíce, na vaječnících přetrvávají folikuly, které produkují hormon estrogen. Ten toxicky působí na kostní dřeň a může vést až k úhynu fretky. Toto onemocnění postihující mladé dospívající samice se nazývá hyperestrogenismus. Léčba je chirurgická - odstranění dělohy i s vaječníky, popřípadě připuštění samcem, anebo aplikace hormonálních přípravků.

Hyperadrenokorticismus, další z hormonálních onemocnění, bývá způsoben pravděpodobně ranou kastrací ve stáří několika týdnů. Dochází ke stimulaci kůry nadledvin následkem jejího nádorového bujení a ke zvýšení produkce samčích i samičích pohlavních hormonů. Příznaky onemocnění jsou obdobné jako u předchozího onemocnění - vypadávající srst, přetrvávající příznaky říje, stížené močení. Projevuje se u samců i samic ve věku 1-7 let. Léčbou je aplikace hormonálního implantátu a  chirurgické řešení - adrenalektomie. Prevencí tohoto hormonálního onemocnění je provedení kastrace samců i samic po dosažení pohlavní dospělosti asi ve věku 4-8 měsíců.

U starších fretek se můžeme setkat s inzulinomem. Příčinou jsou opět nádorové změny, tentokrát na slinivce břišní, jež vedou ke zvýšenému vylučování hormonu inzulinu. Snižuje se hladina krevního cukru, která se projevuje slabostí, nekoordinovanou chůzí, křečemi a nevolností. Po stabilizaci pacientů je vhodné chirurgicky tyto nádorky ze slinivky odstranit.

Podobnými příznaky u starších fretek, doplněné o nevolnost a hubnutí, jsou závažná onemocnění srdce, nejčastěji dilatační nebo hypertrofická kardiomyopatie. Prevencí je kontrola obsahu taurinu ve stravě a u starších fretek preventivní, nejlépe echokardiografické vyšetření.

Kastrací je možné řešit nepříjemnou zápašnost, zvláště samců, jejíž příčinou je velké množství mazových žláz v kůži. Po kastraci se sníží zápašnost až o 50%. Dříve se z tohoto důvodu odstraňovaly anální váčky, což je u nás z hlediska ochrany zvířat již zakázáno.

Další z problémů, s nimiž se setkáváme, je požírání cizích těles. Zvláště mladé fretky jsou velmi aktivní, schovávají si stravu a polykají gumové předměty nebo molitan. U starších fretek je spíše riziko nahromadění chlupů v žaludku. Je potřeba také pohlídat uložení léčiv, například velmi nebezpečný je ibuprofen, často používaný v humánní medicíně. Již po pozření ¼ tbl. 400mg Ibalginu dochází u fretek k úhynu.